zondag 30 juni 2013

't Recept

Wie nog vlierbloesemsiroop wil maken, moet snel zijn.
Hup vanavond gaan plukken, of alleszins begin deze week.
Anders is het wachten tot volgend jaar.

Stap 1
Zwermen plukken!
Eenmaal de zwermen geplukt, knip je zoveel mogelijk steeltjes ervan af. 
Enkel de bloesempjes doe je in een grote pot (pan). 
Als je helemaal los bent gegaan met het plukken, zoals ik, neem gerust een tweede pot.

Stap 2
Water erbij doen totdat alle bloesempjes onder water staan.
De bloesem had ik stevig aangeduwd.
Citroenen persen. Sap bij bloesem gieten.
1 citroen per liter.

Stap 3
Is de makkelijkste... 24 uur niets doen!

Stap 4
Leg een oude (er komen vlekken in) theedoek in een zeef. En zet deze in een pot.
Giet het bloesembrouwsel op de theedoek door de zeef heen.
Zo wordt het heel goed gezeefd. De beestjes, bloemetjes en citroenpulp... alles weg.
Je houdt een troebel geel sap over.

Stap 5
Voeg suiker toe. 500 gr per liter.

Stap 6
Breng dit aan de kook.
De suiker lost op.
Laat het ongeveer 5 a 10 minuten doorkoken. 

Stap 7 
Giet het, nog warme, sap in (uitgekookte) flessen.
Je giet totdat het gaat overstromen. 
Zodat er een randje/bolling 'op' staat.
Dop stevig aandraaien.

Stap 8
Af laten koelen.

Stap 9
Leuke labels maken?

Stap 10 
Sante!
Klein beetje siroop aanlengen met water.
Ook heerlijk met prikwater, wijn, prosecco of champagne!

Veel succes!


Een blogbericht zonder foto's? Wel erg saai, niet?

Hier onze Ravi, 3 jaar!


De kroon maakte ik van vilt en stof, het cijfertje 3 kun je dmv klittenband verwisselen. Die gaat dus al en nog jaren mee!


3 opmerkingen:

  1. Deze pin ik voor volgend jaar. Zonder ontploffingsgevaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd en wat een mooie kroon!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dit jaar heb ik jouw recept gebruikt (en erover geblogd), bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen